Ma vand deci sunt comerciala?

„Ce mult imi placea trupa X… Pacat ca a devenit asa comerciala.”

Ati auzit des expresii de genul celei de mai sus, nu-i asa? Si eu. Motiv pentru care m-am hotarat sa arunc putina lumina asupra subiectului.

Asadar
Ce inseamna de fapt comericial ? Inseamna dragii mosului, produs care vinde. Fara exceptie. Buuuun. Pana aici am inteles. Problema apare in minti mult prea inchise in idei preconcepute sau atotstiutoare care asociaza conceptul de comercial cu cel de mediocru, la indemana tuturor. Asa sa fie oare?
Mana sus cei care ati cumparat o piesa, un album, un bilet la vreun concert ! Hai sa va vad. Cam putini…. Pentru cei care nu au facut treburilke astea niciodata…NIMIC NU ESTE COMERCIAL – NU A VANDUT – NU AVETI DREPT SA COMENTATI. PUNCT.
Pentru cei care au raspuns afirmativ…Sunteti mandrii cu artistul vostru favorit si va considerati cool pentru ca „nu ascult porcarii ca toata prostimea” ? EI BINE…. ARTISTUL VOSTRU PREFERAT ESTE SI EL COMERCIAL ! Teapa, ce sa va fac. Are videoclip, concerte, macar un album? E COMERCIAL.

Dar stati asa, exista si cei care sustin ca ” respect frate p’ala ca e underground , ala da artist ”
FUN-FACT pentru voi – mai mult de jumatate din artistii underground sunt underground pentru ca nu exista case de discuri care sa promoveze stilul lor muzical ( sau nu vor ) , in niciun caz pentru ca asa vor ei!
Vorbesc in primul rand de situatia din tara mea, tin sa precizez asta !
Putini artisti sunt cei care chiar nu vor sa se expuna publicului – practic dupa dragostea pentru muzica, arta in general, publicul este motivul pentru care faci ce faci. Si ca sa ajungi la public cel mai usor o obtii prin CASA DE DISCURI / PRODUCATOR MUZICAL. De aici incolo esti automat COMERCIAL.
De ce?
Simplu. Pentru cei care cred ca o casa de discuri este un soi de adapost pentru artistii talentati dar sarmani, se inseala amarnic. Aceasta reprezita instrumentul prin care un om, un artist devine brand, oamenii de acolo ocupandu-se de toate detaliile care tin de promovare, concerte, albume, studio-uri de inregistrari, etc. Chestii care costa , si costa enorm. Peste tot. Se baga bani in artist, si fiti sigur ca ei trebuiesc sa ii scoata inzecit, Plus ca , sa fim seriosi, chiar si pentru artist, dragostea nu va tine de foame niciodata asa ca daca tot este bun, de ce ar face-o pe gratis?
Vrei sa ramai underground de-a binelea canti in dus. Asta e singura metoda de a nu fi comercial in adevaratul sens al cuvantului.

Alta fata a problemei ar fi ca intr-adevar, tara noastra a prins gustul unui anumit stil de baza pe care merge si scoate artistii pe aceasta reteta, acaparand cam tot ce inseamna scena muzicala principala ( asta este defectul tarii dupa cum spuneam cu ceva timp in urma – promoveaza intoxicant un stil si restul deloc sau la ore care nu se uita nici dracu ” , in emisiuni rasuflate , comparativ cu alte tari care chiar daca au baza aceeiasi, nu uita nici de alte stiluri )
Asta ar fi muzica pentru mase, cea care supara pe majoritatea carcotasilor.
Totusi…. sa va spun ceva si mai fun. Nu atat muzica este promovata , nu pe ea trebuie sa o detestati. Ci pe cei care aleg sa promoveze in moduri de rahat un cantaret. Faptul ca Velea nu i-a raspuns la telefon Antoniei vinde mai mult decat albumele lor la un loc. Va asigur. Si asta este vina caselor de discuri care se bazeaza pe scandal. Am mai discutat problema, nu o fac din nou.

Concluzii :

– Comercial nu este egal cu mediocru neparat.
– Tot ce inseamna artist lansat = produs = vanzare

Sper ca am lamurit macar cateva persoane in privinta asta si ca voi auzi replica de inceput din ce in ce mai rar. 🙂

Anunțuri

Ai ceva de spus?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: