Monolog despre Prietenie

Pentru ca v-a placut….iata-l din nou 🙂

 

Am observat ca multi oameni cauta un asa-zis “monolog despre prietenie”..ei bine mie totul mi se pare relativ..
Voi incerca totusi sa exprim o definitie daca vreti, a acestei nepretuite comori, prietenia.

Inca de mici copii, cautam sa ne integram in diverse grupulete, fie ca este vorba de gradinita, fie ca vorbim despre fetitele si baieteii din spatele blocului.
La gradinita , lucrurile par simple… daca un alt copil accepta sa imparta din jucariile sale cu tine, sau daca vrea sa va jucati impreuna, se cheama ca ati reusit sa faceti primul pas.
Urmeaza scoala, perioada in care un om se schimba poate cel mai mult…aici in afara de jocurile din pauze, deja apare in ecuatie o alta problema, si anume colegialitatea… arta de a invata sa fii un coleg bun , sa te faci placut de catre cei alaturi de care iti petreci o buna parte din zi, si apoi, sa reusesti sa multumesti dascalii pe care ii ai, prin invatataura, perseverenta, munca.
Deja nu se mai pune problema jocului continuu, apar noi cerinte pe care trebuie sa le indeplinesti, parintii vor ce-i mai bun pentru copii lor si atunci vor insista pe ideea ca singura metoda prin care poti ajunge asa ca modelele tale in viata ( ei , parintii tai, sau vreun personaj dintr-un desen animat , sau film ) este de a invata. E momentul cand realizezi usor usor ca viata isi pierde nuanta de roz si incepe sa prinda noi contururi.
In clasa a 5-a , treci din nou printr-o schimbare majora…unii colegi vor ramane , altii vor pleca…si cel mai important , vei avea cate un profesor la fiecare materie… profesorul si cerintele, fiecare cu fixurile sale, exigentele sale. Va fi greu, si uneori vei simti nevoia sa evadezi … si totusi esti inca la inceput.
Liceul este pentru cei mai multi perioada cea mai frumoasa din viata… e momentul cand prieteniile incep sa prinda adevaratele culori, si sa ti se infatiseze viata asa cum este…in modul cel mai realist posibil.
Atat pentru fete cat si pentru baieti , este perioada cand prieteniile vor conta mai mult decat orice, este perioada cand suferintele ti se vor parea fara de sfarsit si insuportabile, atata timp cat esti singur. De aceea, goana catre apartenenta unuia din grupuletele existente se va accentua.
Elementul cel mai important care apare in perioada asta este iubirea… care de acum nu numai ca nu se va rezuma la un joc de tatonare ca si pana acum, dar cel mai important, va durea. Vor exista iubiri neimpartasite, certuri, bucurii, fericire. Din tot grupuletul din care faci parte , cel mai probabil vei ramane prieten/a numai cu cativa daca nu cumva numai cu o persoana.
Facultatea.. deja perioada in care se presupune ca maturitatea ti-a trecut pragul… la fel iti vei dori prezenta unor prieteni, dar de cele mai multe ori, si ce-i cel mai important, in zilele noastre , vorbim mai mult de fiecare pe drumul sau decat toti pentru unu, unu pentru toti. Atunci te vei consola cu prietenii pe care ii ai deja, incercand sa pastrezi relatii cat mai bune cu cei din facultate.
In toate etapele de mai sus, prietenia este cel mai important factor, pentru ca el este responsabil de modul in care treci prin aceste schimbari.
Un prieten este acel om care te intelege, desi gandeste diferit decat tine. Este omul care nu te va menaja dar va stii cum sa faca sa vezi viata in culori.
Un prieten te va iubi si te pretui pentru ca stie ca prietenia dintre voi este un dar.
Asadar ce este prietenia? Prietenia este iubirea fata de oamenii care sunt alaturi de tine , este comoara oferita numai celor care stiu sa o pretuiasca si aprecieze.


Ai ceva de spus?